NOVOSTI

Zimski red letenja Zračne luke Split

Avioprijevoznici su najavili zimski red letenja za sezonu 2024./2025. koji stupa na snagu sljedećeg vikenda. Nakon Dubrovnika, vrijeme je za pregled reda letenja i iz Zračne luke Split.

Zimski red letenja Zračne luke Split
Photo: Croatian Aviation

Nakon burne i rekordne sezone, splitska zračna luka u zimskom redu letenja ulazi u mirniji dio godine u kojem većina djelatnika odrađuje godišnje odmore i puni baterije za sljedeće proljeće. O većini linija koje će u prometu biti ove zime pisali smo u trenucima kada su iste puštene u prodaju, no slijedi cijeli pregled za ovogodišnji zimski red letenja.

Zimski red letenja Zračne luke Split

Nizozemski KLM sada već godinama prometuje prema Splitu kroz cijelu godinu. Ove će zime prometovati tri puta tjedno – svakog petka, subote i nedjelje, koristeći uglavnom zrakoplove tipa Embraer E90 kapaciteta 100 sjedala. Radi se o povećanju u odnosu na prošlu zimu kada je KLM između Amsterdama i Splita prometovao svega jednom tjedno.

Zimski red letenja Zračne luke Split
Photo: Croatian Aviation

Domaća aviokompanija Trade Air također će osigurati redovne letove prema Splitu. Trade Air planira prometovati na dvije PSO linije, povezujući Split s Pulom i Osijekom s dva leta tjedno, te Split s Rijekom i Dubrovnikom, također s dva leta tjedno.

Zimski red letenja Zračne luke Split
Photo: Croatian Aviation

Švicarska aviokompanija Edelweiss, tvrtka-kćerka Swissa, uvest će zimske letove između Zuricha i Splita, koji će prometovati dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom. Na ovoj liniji najavljeni su zrakoplovi tipa Airbus A320, a tijekom blagdanskog razdoblja očekuje se da će na liniji prometovati i zrakoplovi tipa A220 samog Swissa.

Zimski red letenja Zračne luke Split
Photo: Croatian Aviation

Aviokompanija Eurowings planira letove iz Splita prema Kelnu, Stuttgartu, Dusseldorfu i Hamburgu. Sve linije će imati veći broj rotacija u vrijeme oko Božića i Nove godine, što je već klasični odgovor Eurowings na pojačanu potražnju u spomenutom razdoblju prema Splitu. Prijevoznik već godinama obavlja gotovo identičan red letenja iz njemačkih zračnih luka prema Splitu u zimskim mjesecima.

Zimski red letenja Zračne luke Split
Photo: Croatian Aviation

Primjerice linija prema Klenu prometovat će jednom do dva puta tjedno, u vrijeme oko blagdana čak tri puta tjedno, zatim neće biti u prometu od početka siječnja do početka veljače, da bi zatim ponovno, od sredine veljače, bila u prometu tri puta tjedno.

Linija prema Stuttgartu najavljena je jednom do dva puta tjedno, u vrijeme oko Božića i Nove godine najavljeno je 5 tjednih letova, a od siječnja su najavljena dva leta tjedno. Linija prema Dusseldorfu najavljena je svega jednom tjedno, uz povećanje oko blagdana, uz prekid prometovanja u najslabijem dijelu godine, od sredine siječnja do sredine veljače.

Eurowings će prometovati i na liniji prema Hamburgu, no isključivo i samo u razdoblju od 21. prosinca do 08. siječnja s dva leta tjedno.

Croatia Airlines će Split povezivati s Kopenhagenom, Frankfurtom, Londonom, Münchendom, Rimom, Zurichom i Zagrebom. Za razliku od prošle godine, linija za Zurich će prometovati cijelu zimu, dok je prošle zime linija ukinuta početkom siječnja.

Zimski red letenja Zračne luke Split
Photo: Croatian Aviation
  • linija Split – Kopenhagen najavljena je do 05. siječnja, subotom (A320),
  • linija Split – London najavljena je do 05. siječnja, subotom (A320),
  • linija Split – Frankfurt prometovat će svakodnevno (A319, A223),
  • linija Split – Munchen prometovat će svakodnevno (Q400),
  • linija Split – Rim prometovat će svakodnevno (Q400),
  • linija Split – Zurich prometovat će dva puta tjedno (Q400),
  • linija Split – Zagreb prometovat će tri do četiri puta dnevno (Q400).

Croatia Airlines ove će zime ponuditi nešto veći broj sjedala u odnosu na prošlu zimu, prometujući na čak 7 redovnih linija iz odnosno prema Zračnoj luci Split.

Splitska zračna luka koja je ovog ljeta oborila sve rekorde ulazi ponovno u još jednu slabu zimu. Uspoređujući je s Dubrovnikom, ova će zračna luka imati manje ponuđenih sjedala na tržištu u odnosu na južnijeg susjeda, te ujedno manji broj avioprijevoznika. Ova razlika u ponudi može utjecati na putničke preferencije, s obzirom na to da će Dubrovnik pružiti veće mogućnosti za povezivanje s raznim europskim gradovima.

1 komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar

  • mislim da zadnja konstatacija nije točna odnosno da Split ipak ima više ponuđenih sjedala od Dubrovnika (ovu zimu)