NOVOSTI

Hakerski napad onesposobio splitsku zračnu luku

Jučer navečer, 22. srpnja, u splitskoj su zračnoj luci računala otkazala poslušnost. Time je došlo do više otkazivanja i značajnih kašnjenja zrakoplova, a mnoga su zbog velikih operativnog kaosa morala divertirati u obližnje zračne luke.

Hakerski napad onesposobio splitsku zračnu luku
Photo: Paun Paunovic/Cropix

Kako je potvrđeno jutros iz same zračne luke, Split je jučer bio žrtva hakerskog napada, koji je za posljedicu imao nekoliko otkazivanja te dosta značajnih kašnjenja aviona, zbog čega su brojni zrakoplovi preusmjereni u druge, obližnje zračne luke. Pad sustava u zračnoj luci dogodio se nešto iza 19 sati, čime je onemogućeno normalno prihvaćanje i otpremanje putnika, prtljage i samih zrakoplova.

Treba spomenuti kako zračne luke uglavnom koriste sisteme avioprijevoznika te u njima vrše prijavu putnika na let, balans zrakoplova, itd., no splitska je zračna luka po tome posebna jer, kao ni jedna zračna luka na obali, odbija koristiti sisteme aviokompanija, što je s jedne strane i logično, s obzirom na to da se radi o sezonalnim zračnim lukama prema kojima u ljetnoj sezoni prometuje velik broj avioprijevoznika. Korištenjem jednog sustava simplificira se posao u istoj, pa je, barem do jučer, ovo bila jedna od velikih prednosti splitske zračne luke.

No, jučer je sigurnost zakazala i hakeri su uspjeli srušiti sustav koji danas, gotovo 24 sata kasnije, još uvijek ne radi, pa od ranog jutra putnici obavljaju prijavu na let na šalterima u splitskoj zračnoj luci na način da, ukoliko putuju preko nekog od čvorišta do finalne destinacije, check-in vrijedi samo za prvi let iz Splita do, primjerice, Frankfurta, gdje putnici moraju ponovno napraviti check-in za sljedeći let, kao i prijaviti prtljagu koja se također prihvaća na let u Splitu samo do prvog odredišta.

Ovo, osim što zadaje glavobolju čvorištima gdje zrakoplovi dolaze iz Splita s tzv. nevidljivim putnicima, stvara velike probleme i samim putnicima koji u transferu moraju prolaziti cijeli proces iznova, a pritom zrakoplovi iz Splita kasne s polijetanjem zbog cijelog ručnog procesa, pa putnici u spomenutom transferu imaju vrlo malo vremena za uloviti svoju konekciju.

Ovakav način rada, osim što je privremen, zadaje veliki financijski udarac aviokompanijama koje svoje putnike moraju rerutrati zbog kvara sustava koji nije njihov, a spomenimo i činjenicu da su brojni zrakoplovi morali sinoć otići na alternacije što je također dodatni financijski trošak koji će splitska zračna luka morati objasniti svojim korisnicima.

Približavamo se kraju srpnja, zrakoplovi su puni u oba smjera, Split je do sada, s obzirom na svoje kapacitete i količinu putnika, posao odrađivao gotovo pa savršeno, no ovaj će hakerski napad ostaviti veliku mrlju na ljetnu sezonu u splitskoj zračnoj luci, a potencijalno će se tražiti i odgovornost uprave zračne luke, jer postavlja se samo jedno pitanje: da li se ovo moglo spriječiti? Nadležni ministar izjavio je da se ovakve stvari događaju svuda u svijetu pa u tom smislu Split nije izuzetak. Mudro.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar