ANALIZE

Rujanska statistika Osijeka, Splita i Zadra

Tri hrvatske zračne luke, Osijek, Split i Zadar, objavile su svoju mejsečnu statistiku za rujan. U sve tri spomenute zračne luke došlo je do povećanja broja putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Rujanska statistika Osijeka, Splita i Zadra
Photo: Zadar Airport

Osijek, Split i Zadar nastavljaju s rastom broja putnika i u posezoni, a rast broja putnika očekuje se i u listopadu, prije svega zahvaljujući povećanju broja rotacija u posljednjem mjesecu ljetnog reda letenja na brojnim linijama prema hrvatskim zračnim lukama.

Zračna luka Osijek u rujnu ove godine prihvatila je i otpremila 5.797 putnika, što je 232 putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Chart by Visualizer

Brojke u Osijeku rastu praktički od početka godine, izuzev lipnja kada je zabilježeno svega nekoliko putnika manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, no usporedimo li generalne brojke iz Osijeka s drugim hrvatskim zračnim lukama, radi se o vrlo skromnim brojkama. Naime, kroz Zračnu luku Osijek u prvih devet mjeseci ove godine prošlo je svega 37.873 putnika, što je dnevni promet jednog ljetnog dana u Splitu, no ujedno je to 8 tisuća putnika više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

I u Splitu se nastavlja rast. Kroz ovu je zračnu luku u rujnu prošlo 535.233 putnika, što je 25 tisuća putnika više u odnosu na rujan 2023. godine.

Chart by Visualizer

Split je do sada, u razdoblju od siječnja do kraja rujna ove godine, prihvatio i otpremio 3.222.684 putnika, što je zaista velik rast u odnosu na prošlu godinu, pa se tako ove godine u Splitu očekuje dodatnih 200 do 300 tisuća putnika na godišnjoj razini.

Ništa drugačije nije ni u Zadru koji je s krajem rujna po prvi puta u svojoj povijesti prešao brojku od 1.5 milijuna putnika. Samo u rujnu kroz ovu je zračnu luku prošlo 264.223 putnika, što je čak 64 tisuće više nego prošlogodišnjeg rujna.

Chart by Visualizer

Zadarska zračna luka bilježi značajan rast broja putnika svakog mjeseca, izuzetak je bio tek ožujak, no tada su brojke na mjesečnoj razini još uvijek bile vrlo skromne. Sve je izglednije da će do kraja godine Zadar prijeći brojku od 1.6 milijuna putnika.

Preostaje pričekati službenu objavu brojki drugih hrvatskih zračnih luka.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar