NOVOSTI

ACI EUROPE reagirala na nova EU ograničenja za korištenje nove generacije skenera za prtljagu

ACI EUROPE, organizacija koja predstavlja preko 500 aerodroma u 55 različitih zemalja, je izrazio zabrinutost zbog promjena u EU regulativi o zrakoplovnoj sigurnosti, koja uvodi stroga ograničenja u korištenju naprednih skenera ručne prtljage na aerodromima u Europskoj uniji, kao i na Islandu, Švicarskoj, Lihtenštajnu i Norveškoj (EEA).

ACI EUROPE reagirala na nova EU ograničenja za korištenje nove generacije skenera za prtljagu
Photo: Christian Lue

Ove izmjene posebno se odnose na C3 skenere, vrhunsku tehnologiju koja omogućava najviše standarde detekcije. Ovi skeneri su dosad omogućavali putnicima da nose tekućine bez ikakvih ograničenja te da ih, zajedno s velikim elektroničkim uređajima, zadrže unutar svojih ručnih torbi tijekom sigurnosnih pregleda.

Međutim, nova regulacija, koja stupa na snagu 1. rujna 2024., uvodi ograničenje od 100 ml za pojedinačne spremnike tekućina, čime se briše glavna prednost koju su putnici imali zahvaljujući C3 skenerima. Ovo će također smanjiti protok putnika kroz sigurnosne kontrolne točke na aerodromima koji su već implementirali C3 skenere, što će dovesti do značajnog operativnog opterećenja. Kako bi se ublažili ovi problemi, bit će nužno zaposliti dodatno osoblje i, gdje je to moguće, preurediti sigurnosne kontrolne točke.

Na kraju, nova regulacija znači da će aerodromi koji su već investirali u C3 skenere kako bi poboljšali iskustvo putnika i svoju operativnu učinkovitost biti teško kažnjeni – jer će se malo prednosti koje ova vrhunska tehnologija donosi realizirati. Kupnja C3 skenera je u prosjeku osam puta skuplja od konvencionalnih rendgenskih uređaja koje zamjenjuju, dok su troškovi održavanja četiri puta veći.

Olivier Jankovec, generalni direktor ACI EUROPE, izjavio je: “Sigurnost je neupitna, ona je apsolutni prioritet za europske aerodrome. Kao takvi, svi aerodromi će u potpunosti poštivati novu regulaciju. Međutim, ostaje činjenica da su aerodromi koji su bili rani usvojitelji ove nove tehnologije sada teško kažnjeni, kako operativno tako i financijski. Odluku da investiraju i implementiraju C3 skenere donijeli su u dobroj vjeri, temeljem činjenice da je EU odobrila ovu opremu bez ikakvih ograničenja. Odluka da se sada uvedu značajna ograničenja u njihovu uporabu dovodi u pitanje povjerenje koje industrija može imati u trenutni sustav EU certifikacije za opremu za zrakoplovnu sigurnost. Moramo izvući pouke iz ove situacije i osigurati da EU sustav certifikacije ubuduće pruža potrebnu pravnu sigurnost i operativnu stabilnost.”

Iako je ovo ograničenje zamišljeno kao privremeno, ACI EUROPE izražava žaljenje što nije uspostavljen vremenski okvir ni proces za njegovo ukidanje. Stoga, pozivamo Europsku komisiju i države članice da hitno razviju plan s definiranim ciljevima za ukidanje trenutnih ograničenja i obnovu povjerenja u sustav EU certifikacije opreme za zrakoplovnu sigurnost. U međuvremenu, kako bi se ograničili operativni učinci, bit će ključno osigurati da tekućine ograničene na 100 ml mogu ostati unutar ručne prtljage prilikom pregleda C3 skenerima.

Dodaj komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar