AVGEEK NOVOSTI

Europska komisija dala zeleno svjetlo Lufthansa grupaciji za preuzimanje ITA Airways

Europska komisija odobrila je planiranu akviziciju 41 posto udjela u ITA Airways od strane Deutsche Lufthansa AG, naravno pod određenim uvjetima. Transakcija bi trebala biti dovršena u četvrtom tromjesečju 2024., uz brzu integraciju talijanskog zračnog prijevoznika ITA Airways u Lufthansa Grupu odmah nakon.

Europska komisija dala zeleno svjetlo Lufthansa grupaciji za preuzimanje ITA Airways
Photo: Lufthansa grupacija

Carsten Spohr, glavni izvršni direktor Deutsche Lufthansa AG, izjavio je: “Odobrenje iz Bruxellesa izvrsna je vijest za ITA Airways i Lufthansu, a posebno za sve putnike koji lete iz i u Italiju. Radujemo se što ćemo uskoro poželjeti dobrodošlicu ITA Airways i njenim izvanrednim zaposlenicima kao novom članu naše obitelji zračnih prijevoznika. Odluka je također jasan signal za snažan zračni promet u Europi, koji se može uspješno natjecati na globalnom tržištu.”

Lufthansa Grupa, talijansko Ministarstvo gospodarstva i financija i ITA Airways jasno su pozdravili odobrenje Europske komisije izdano prema zakonima o tržišnom natjecanju. Lufthansa će početno preuzeti paket od 41% udjela u talijanskoj aviokompaniji ITA Airways kroz dokapitalizaciju od 325 milijuna eura, uz mogućnost da do 2033. postane potpuni vlasnik (100% dionica) talijanske aviokompanije.

Transakcija bi trebala biti zaključena u četvrtom tromjesečju 2024. godine. To zahtijeva prethodnu provedbu mjera i ispunjenje uvjeta dogovorenih s Europskom komisijom, kao i odobrenje drugih natjecateljskih tijela izvan EU. Opcije za akviziciju preostalih dionica ITA Airways dogovorene su između Lufthansa Grupe i talijanskog Ministarstva gospodarstva i financija i mogu se ostvariti najranije od 2025. godine.

Nakon zaključenja i provedbe akvizicije, ITA Airways bi trebala postati peta mrežna zrakoplovna kompanija koja će biti usko integrirana s Lufthansa Grupom, zadržavajući svoje ime ITA Airways. Kao dio multi-hub, multi-airline i multi-brand sustava uspješno uspostavljenog od strane Lufthansa Grupe, talijanska zrakoplovna kompanija će iskoristiti benefite koje nudi poslovanje u sklopu velike Lufthansa grupacije.

Ova akvizicija bi trebala ojačati i dodatno razviti ekonomsku situaciju za ITA Airways. Italija će postati peto “domaće tržište” Lufthansa Grupe. To će tada biti drugo najveće tržište Lufthansa Grupe u smislu prihoda, nakon Njemačke i SAD-a. Italija je već drugo najvažnije tržište za tvrtku izvan njenih domaćih tržišta, nakon SAD-a. U smislu bruto domaćeg proizvoda, Italija je treće najveće gospodarstvo u Europi s izrazito izvozno orijentiranim gospodarstvom i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na svijetu.

Lufthansa Grupa i ITA Airways zajednički planiraju brzu integraciju ITA Airwaysa, koja sa svojih gotovo 5.000 zaposlenika će učiniti korporativnu kulturu Lufthansa Grupe još međunarodnijom i raznovrsnijom. Zračna luka Fiumicino u Rimu postat će šesti i geografski najjužniji hub Lufthansa Grupe. Prošle godine, zračna luka je dobila pet Skytrax zvjezdica.

Odmah nakon zaključenja i provedbe akvizicije, mreže ruta će biti povezane kroz code sharing, kako bi kupci mogli kombinirati ponude zrakoplovnih kompanija. Ovo će stvoriti preko 1.000 novih transfer opcija, stvarajući mnogo više opcija za odredišta u Južnoj Americi, Sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku. ITA Airways će također ojačati konkurenciju u Italiji, koja je trenutno obilježena nadmoćnom pozicijom niskotarifnih avioprijevoznika.

ITA Airways se već fokusira na kvalitetu i premium pristup s talijanskom uslužnom kulturom. Članovi njenog postojećeg programa lojalnosti “Volare” također će moći skupljati ili koristiti svoje milje s Miles & More od prvog dana nakon zaključenja transakcije. ITA Airways teži pridruživanju Star Alliance-u u bliskoj budućnosti. Komercijalni procesi, IT sustavi i procesi nabave bit će usklađeni što je brže moguće kako bi se iskoristili brojni sinergijski efekti.

Carsten Spohr kaže: “Akvizicija ITA Airways jača internacionalizaciju Lufthansa Grupe. Našim gostima nudimo znatno veći izbor veza i odredišta, a s hubom s 5 zvjezdica u Rimu također proširujemo našu premium ponudu i bolje povezujemo strateška buduća tržišta južno od ekvatora s našom mrežom. Unatoč sveobuhvatnim i dalekosežnim ustupcima, investicija u ITA Airways jača poziciju Lufthansa Grupe u globalnoj konkurenciji. ITA Airways ćemo učiniti snažnim i uspješnim dijelom naše tvrtke i tako osigurati njenu budućnost kao međunarodne zrakoplovne kompanije i jakog brenda. ITA Airways će nas podržati u daljnjem proširenju naše pozicije kao broj jedan u Europi.”

Odobrenje Europske komisije omogućava suradnju između ITA Airways i Lufthansa Grupe na komercijalnoj i operativnoj razini od datuma zaključenja transakcije. Do tada, obje kompanije će nastaviti djelovati kao konkurenti.

Nakon intenzivnih pregovora s Europskom komisijom, strane su se dogovorile o paketu ustupaka. Ovo uključuje prijenos slotova na milanskoj zračnoj luci Linate konkurentu u odnosu na kratkim, tzv. short haul relacijama. U “susjednom prometu” između Italije i postojećih domaćih tržišta Lufthansa Grupe, ovaj konkurent će preuzeti pojedinačne rute na kojima Lufthansa Grupa i ITA Airways danas još uvijek djeluju kao konkurenti. Dodatni letovi iz Rima do hubova europskih konkurenata također će osigurati poboljšanu konkurenciju na dugim relacijama iz Rima prema Sjevernoj Americi.

I za kraj, par činjenica o talijanskom avioprijevozniku. Nakon što je Alitalia otišla u stečaj te povijest avioindustrije, ITA Airways osnovana je u studenom 2020., započela je s operacijama 15. listopada 2021. i trenutno ima oko 4.860 zaposlenika. Sa sjedištem u Rimu, zrakoplovna kompanija prošle je godine prevezla gotovo 15 milijuna putnika i ima modernu flotu od 96 Airbusovih zrakoplova, uključujući 23 dugolinijska i 73 kratkolinijska zrakoplova. Hub u Rimu nudi idealne uvjete za širenje zajedničke mreže ruta prema Africi i Latinskoj Americi, čime se korisnicima pružaju poboljšane veze s južnom hemisferom. ITA Airways trenutno opslužuje ukupno 69 odredišta.